#

Utsikt over fjellene i Valdres. Foto: Gomobu Fjellstue

Sterkt anbefalt!

Norsk historie og tradisjon

Bli kjent med norske tradisjoner og norsk historie, fra Eidsvollsbygningen, et av Norges viktigste nasjonale symboler, stedet der den norske grunnloven ble skrevet og signert i 1814, til værbitte tømmervegger, stavkirker, middelalderhistorie, fjellområder og nasjonale turistveger. Fjellene i Dovre har i lang tid hatt en viktig posisjon i Norges nasjonale bevissthet der Dovrefjell representerer det evige, uforanderlige og trygge. En reise i historie og tradisjoner kombinert med fantastisk landskap, naturopplevelser og lokale smaker fra de ulike regionene, gir varige minner og ønske om å se mer av disse norske skjulte perlene.

Høydepunkter

#

På Domkirkeodden i Hamar ligger ruinene av den gamle Hamar-katedralen, reist i 1152/53. Beliggenheten gjorde katedralen til et mektig landemerke synlig på lang avstand når man seilte på Mjøsa. Katedralruinene er godt beskyttet i den flotte "glasskatedralen", av glass og stål. Ved siden av finner du restene av middelalderbyen, Hamarkaupangen.

#

Hamardomen. Foto: Domkirkeoddens fotoarkiv

#

Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell. Muligheten er stor for å se den majestetiske moskusen herfra.

#

Foto: Christine Baglo - VisitNorway.com

#

Fjellene venter. Det hyggelige vertskapet på Gomobu fjellstue ønsker deg velkommen til fjells. Her får du nyte naturen.

#

Utsikt til fjellene. Foto: Gomobu Fjellstue

#

The Twist på Kistefos museum.

#

Foto: Benjamin Ward

#

Et besøk i den gamle melkefabrikken på Kapp med spennende historie og utstillinger.

#

Foto: Inger Chr. Årstad

Håndplukkede opplevelser 
 

Vi har håndplukket steder og severdigheter som er verdt et besøk. Utforsk våre utvalgte, anbefalte perler i østlandsområdet i kartet nedenfor. 

Nedenfor finner du våre anbefalinger for denne rundreisen, markert med røde punkter. Hvite/grå punkter viser alternativer og deres geografiske plassering. 

Program

Norge - historien vår

Dag for dag

Varighet

8 dager / 7 netter

Reisemål

Oslo / Hamar / Gudbrandsdalen / Dovrefjell / Valdres / Hallingdal / Ringerike / Oslo

Overnatting

 • Wood Hotel by Frich's
 • Dale-Gudbrands gard 
 • Kongsvold Fjeldstue
 • Gomobu fjellstue
 • Granavolden Gjæstgiveri

Ekstra kostnader

 • Enkeltrom
 • Fly

Inkludert

 • Transport i komfortabel turbuss
 • 7 netter i dobbeltrom inkl frokost
 • Lunsj og middag ihht program
 • Inngang til severdigheter som beskrevet
 • Omvisninger som beskrevet
#

Wood Hotel by Frich's. Foto: Sven Erik Hoff - Frich's Management AS

Dag 1: Oslo - Brumunddal

Den norske grunnloven

Vi reiser nordover til Hamarregionen ca. 1 t fra flyplassen.  Første stopp er allerede på Eidsvoll og Eidsvollsbygningen. Året 1814 er det mest dramatiske året i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, var vi en selvstendig stat i få måneder om sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge. Det viktigste dokumentet som sikret norsk selvstendighet og demokratisk utvikling var grunnloven som ble skapt på Eidsvoll.

Overnatting og middag på Wood Hotel by Frich’s.  

#

Domkirkeoddens fotoarkiv

Dag 2: Hamar

Hamarregionen ved Mjøsas bredd

På Hamar besøker vi Domkirkeodden og Norsk Jernbanemuseum. Begge museene formidler en viktig del av norsk historie. På Domkirkeodden ligger ruinene etter Domkirken og Bispeborgen og minner oss om en svunnen tid hvor Hamar var et geistlig sentrum. I dag har begge fått en unik arkitektur som har skapt et nytt liv og ny funksjon. Omvisning i museet. De som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen, ble møtt av gregoriansk sang. Denne opplevelsen gjenskapes og gir en uforglemmelig opplevelse om man ber om en omvising der musikkutdannede guider formidler stedets historie.

Nærmeste nabo til Domkirkeodden er Norsk Jernbanemuseum, som formidler jernbanens historie i Norge og dens rolle for utviklingen av det norske samfunnet. En spennende utstilling og parkområde for store og små.

Middag på hotellet om kvelden.

#

Porten til gravhaugen ved Dale-gudbrands gard, Hundorp. Foto: Ian Brodie

Dag 3: Brumunddal - Lillehammer - Hundorp

Vikingtiden

Dagen i dag byr på en reise langs Mjøsa, til Mjøsbyen Lillehammer. Vi besøker Maihaugen, Norges største friluftsmuseum utenfor Oslo. Videre oppover Gudbrandsdalen i naturskjønne omgivelser stopper vi ved Ringebu stavkirke som hviler som en kulturperle i dalsiden mellom Ringebu og Fåvang, i et av Gudbrandsdalens fineste kulturminneområder. Ringebu stavkirke er fra 1200-tallet og er en av de største av de 28 gjenværende stavkirkene. Middag og overnatting på historiske Dale-Gudbrands gard. Vi får et innblikk i gårdens historie. Siden vikingtiden har dette vært et samlingssted for mektige møter og store begivenheter. Det første store møtet på garden fant sted i år 1021 og var mellom Olav den Hellige og gardsherren Dale-Gudbrand. Møtet er beskrevet i Heimskringla av Snorre Sturlasson og endte med at Torsbildet ble knust, og innføringen av kristendommen startet i Gudbrandsdalen. I 2021 er det 1000 års jubileum for klubbeslaget på Hundorp.

#

Utforsker gruvene i Folldal. Foto: Stiftelsen Folldal Gruver.

Dag 4: Hundorp - Rondane - Folldal - Dovrefjell

Norske skatter

Vi bruker dagen i fjellområdene og starter med den nydelige turen over nasjonal turistveg Rondane. Her ferdes vi gjennom et godt bevart kulturlandskap som forteller historien om menneskers bosetting i karrige områder siden steinalderen. Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Dermed ble veiene i fjellet viktig for noe mer enn seterdrift, landbruk og transport. Vi stopper ved den buktende utsiktsplattformen Sohlbergplassen ved Atnsjøen. Stemningen i Harald Sohlbergs berømte maleri «Vinternatt i fjellene» fra 1914 er trolsk. Denne stemningen ønsket arkitekten å gjenskape, og fra Sohlbergplassen kan du se utsikten mot Rondane fra samme vinkel som i maleriet.

Vi besøker Folldal Gruver og får et unikt innblikk i Norges viktigste tekniske industrielle kulturminner, med om lag 70 godt bevarte bygg. Verket var i drift fra 1748 til 1993 og leverte kobber, sink og svovel. Ærverdige og historiske Kongsvold Fjeldstue er vårt overnattingssted for natten. Middag på hotellet.

#

Viewpoint Snøhetta på Hjerkinn. Foto: Christine Baglo-Visitnorway.com

Dag 5: Dovrefjell - Dombås - Valdresflye - Fagernes - Vaset in Valdres

Fjellene

Du våkner til en vakker utsikt over Dovrefjells mektige fjellmassiv. Kanskje du er heldig og får oppleve moskusen? Turen går fra Kongsvold og sørover til Valdres.

Vi stopper ved Hjerkinn for å gå en kort spasertur på omtrent 20 minutter til utsiktspunktet Snøhetta som gir en storslagen utsikt over Dovrefjell-massivet. Turen går i lett terreng, slak stigning, på grussti. Vi kan også her være heldige og få se den majestetiske moskusen.

Vi kjører den nasjonale turistveien Valdresflye og får en spektakulær utsikt over Jotunheimens ville fjelltopper. Lunsj på unike Flye 1389. På Fagernes besøker vi Valdres folkemuseum. Omvisning i friluftsmuseet og utstillingene om bunader og folkemusikk. Overnatting og middag på Gomobu Fjellstue.

#

Foto: Gomobu Fjellstue

Dag 6: Valdres - Gjøvik - Kapp - Hadeland

Vår historie

Fra Valdres går ferden via Gjøvik og Kapp til Hadeland. Her skal vi besøke Mjøsas Ark i den gamle Melkefabrikken og være med på en tidsreise gjennom 8000 år. Visste du at steinaldermennesket jaktet elg langs strendene? At vikinger seilte på Mjøsa, og at smuglere fraktet brennevin i stor stil? I tillegg får vi historien om Dr. Sopp og produksjonen av Viking Melk.

På Hadeland overnatter vi på Granavolden Gjæstgiveri som ligger på en høyde i idyllisk historisk landskap. Nærmeste nabo er Søsterkirkene, og vi får høre litt om  denne spennende historien før vi setter oss til bords for kveldens middag.

#

Kirkeruiner på Stein gård. Foto: Rolf Lie

Dag 7: Hadeland - Ringerike - Hadeland

Dagens historiske utflukt går i Olav den Helliges spor. Vi besøker Bønsnes kirke på Røyse, en middelalderkirke. Her står en bauta til minne om Olav den Hellige. Enkelte mener han vokste opp her på Bønsnes, mens andre mener det var på Stein gård.

På Norderhov, eller det gamle Njardarhov, guden Njords hov, møtes hedensk og kristen middelalder. Norderhov er ett av flere eksempel på at det ble bygd kirke i nærheten av det gamle kultstedet. En regner med at Norderhov kirke ble bygd sist på 1100-tallet.

På Norderhov gamle prestegård ligger Ringerikes Museum med forskjellige utstillinger, blant annet om dikteren, eventyrsamleren og biskopen Jørgen Moe. Her er hjemmefrontmuseum og utstillinger fra Ringerikes forhistorie. I Svenskestua finnes minner om den mektige prestefrua Anna Colbjørnsdatter og svenskeslaget i 1716. Museet har også en ikonsamling.

Vi avslutter dagen med lunsj og et besøk på Kistefos museum med sin berømte skulpturpark. Her finner du "must-see" attraksjonen "THE TWIST" som inneholder tre gallerier.

#

Granavollen. Foto: Hans Hauge - Visit Innlandet

Dag 8: Hadeland - Oslo

Gode, varige minner

Du våkner uthvilt og fornøyd etter gode dager og minnerike opplevelser. Fra Granavolden Gjæstgiveri går turen til Oslo Airport Gardermoen for hjemreise.

Galleri

#
#
#
#

Booking

Ønsker du å bestille denne reisen, men ingen bookingmuligheter er åpne? Da er turen ikke i salg hos operatør ennå. Ta kontakt med oss.

Er du en turoperatør? Kontakt oss så hjelper vi deg med å legge til rette for pakker og priser.

Kontakt oss

Vårt profesjonelle team, med mer enn 30 års erfaring, tilpasser turen / reiseruten for gruppene dine. Med vår omfattende kunnskap om produkter i regionen kan vi enkelt planlegge og organisere en tur til disse unike turistperlene du vil like å besøke.

Rolf Lie

Unique Pearls of Eastern Norway // Innlandets Perler

Norderhovsbakken 12, 3512 Hønefoss

+ 47 900 85 295 post@innlandets-perler.no