#

Fra gravhaugene ved Dale-Gudbrands Gard på Hundorp. (c) Ian Brodie.

Vi anbefaler

Vikingenes hjem

Bli med på en reise med historisk sus. Denne reisen gir deg rom for refleksjon og påfyll av kunnskap. Vi går små etapper av pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim og gir god tid til å nyte omgivelsene du går i, menneskene du møter og mat- og kulturopplevelsen langs stien. I vakker og variert natur fra skog og jordbrukslandskap til mektig høyfjellsnatur og blant kulturminner som gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen.

Høydepunkter

#

Stein Gård - middelalderruiner. Noen tror at det var her på Stein gård at Olav den hellige vokste opp.

#

Foto: Rolf Lie

#

En reise i tid. Et besøk i søsterkirkene på Granavollen der vi bli kjent med den spennende historien.

#

Søsterkirkene på Granavollen. Foto: Hans Hauge - Visit Innlandet

#

Dale-Gudbrands Gard er et uttrykk for fylkets rike kulturhistorie. Her finner du kulturminner og historie med høy nasjonal verdi - midt i hjertet av Gudbrandsdalen. De mange gravhaugene fra førkristen tid vitner om stor makt og posisjon i Gudbrandsdalen i vikingtiden.

#

Fra gravhaugene ved Dale-Gudbrands Gard på Hundorp. (c) Ian Brodie.

#

Opplev moskusen på Dovrefjell. Dette er det eneste stedet i Norge, og et av få steder i verden hvor du kan se disse majestetiske urdyrene. En erfaren guide tar oss med på et spennende eventyr og lar oss se disse dyrene.

#

Moskus. Foto: Dovre Lesja Aktiv

#

På Domkirkeodden i Hamar ligger ruinene av den gamle Hamar-katedralen, reist i 1152/53. Beliggenheten gjorde katedralen til et mektig landemerke synlig på lang avstand når man seilte på Mjøsa. Katedralruinene er godt beskyttet i den flotte "glasskatedralen". Ved siden av finner du restene av middelalderbyen, Hamarkaupangen.

#

Foto: Domkirkeoddens fotoarkiv

#

Bli kjent med norsk akevitt og Atlungstad Brenneri. Her fortelles den 150 år lange historien til brenneriet.

#

Akevittsmaking på Atlungstad Brenneri. Foto: Atlungstad Brenneri

Håndplukkede opplevelser 

Vi har håndplukket steder og severdigheter som er verdt et besøk. Utforsk våre utvalgte, anbefalte perler i østlandsområdet i kartet nedenfor. 

Nedenfor finner du våre anbefalering for denne rundreisen, markert med røde punkter. Hvite/grå punkter viser alternativer og deres geografiske plassering. 

Program

Langs pilegrimsleden

Dag for dag

Varighet

7 dager / 6 netter

Reisemål

OSLO / GRANAVOLDEN / GUDBRANDSDALEN / RINGEBU / DOVREFJELL / HAMAR / OSLO

Overnatting

 • Granavolden Gjæstgiveri
 • Dale-Gudbrands gard
 • Kongsvold Fjeldstue
 • Wood Hotel by Frich's

Ekstra kostnader

 • Enkeltrom
 • Fly

Inkludert

 • Transport i komfortabel turbuss
 • 6 netter i dobbeltrom inkl. frokost
 • Lunsj og middag ihht program
 • Inngang til severdigheter som beskrevet
 • Omvisninger som beskrevet
#

Kirkeruiner på Stein gård. Foto: Rolf Lie

Dag 1: Oslo - Ringerike - Gran

Olav den Hellige og Søsterkirkene

Etter ankomst Oslo går turen til Granavolden Gjæstgiveri. Dette stedet ligger nydelig til på en høyde midt i Hadelands historiske landskap. Som nærmeste nabo til hotellet finner vi Søsterkirkene og Granavollen pilgrimsenter.  Som en myk start på turen besøker vi Bønsnes kirke på Røyse, en middelalderkirke. Her står en bauta til minne om Olav den Hellige. Enkelte mener han vokste opp her på Bønsnes, mens andre mener det var på Stein gård. Vi tar også turen innom Stein gård. Lunsj i ærverdige lokaler på Hadeland Glassverk. Vi går en liten etappe av pilegrimsleden, inn mot Søsterkirkene og dagens bestemmelsessted som en fin avslutning på dagen.

#

Ringebu stavkirke. Foto: B.S Kvamme

Dag 2: gran - lillehammer - hundorp

Pilegrimsleden og gravhauger

En dag med historisk sus. I pilegrimens fotspor setter vi kursen mot Gudbrandsdalen. Vi ankommer Fåvang og får en lokal guide  på vår 2 timers fottur langs pilegrimsleden. Vi vandrer og får små drypp av kunst langs stien, og kommer til Høgkleiva der det er nydelig utsikt utover dalenes dal. Vi ender opp ved Ringebu stavkirke, som seg hør og bør for en pilegrim. Omvisning i kirken.

Vi overnatter på historisk grunn, på Dale-Gudbrands Gard. Tid til refleksjon og ettertanke, og nyte roen på hotellets store uteområde. Få norske gårder har så rik kulturhistorie som Dale-Gudbrands Gard. Siden vikingtiden har dette vært et samlingssted for mektige møter og store begivenheter. Det første store møtet på garden fant sted i år 1021 og var mellom Olav den Hellige og gardsherren Dale-Gudbrand. Møtet er beskrevet i Heimskringla av Snorre Sturlasson og endte med at Torsbildet ble knust, og innføringen av kristendommen startet i Gudbrandsdalen. I 2021 er det 1000 års jubileum for klubbeslaget på Hundorp.

#

Kongsvold Fjeldstue - dagens mål

Dag 3: hundorp - dovrefjell

Pilegrimer på Dovrefjell

Vi reiser fra dalen og opp på høyfjellet. Vandring fra Hjerkinn til Kongsvold Fjeldstue. Dette er en god dagstur på nesten 12 km.  Vi har pakket dagstursekken og har god niste med. Vi starter turen ved Eysteinkyrkja på Hjerkinn.

På Kongsvold møter vi et nydelig tun omkranset av historiske bygninger. På Kongsvold er de eldste bygningene far 1720 tallet. Middag og overnatting.

Et alternativ til lang vandring er en kortere etappe til Viewpoint Snøhetta med en fantastisk utsikt til Dovrefjell-massivet, for så å bli med bussen til Kongsvold Fjeldstue.

#

Moskusen på Dovrefjell. Foto: Bjørnar Bråthen

Dag 4: dovrefjell

I moskusens rike

Du våkner opp til et nydelig skue til Dovrefjells mektige fjellmassiv. Dagen i dag bruker du som du vil. Vi legger opp til guidet moskussafari, en spennende og unik opplevelse for Kongsvolds gjester. Erfarne moskusguider tar deg med på en uforglemmelig tur i moskusens eget rike.

#

Foto: Ian Brodie

Dag 5: dovrefjell - hamar

Folk og fjell

Turen sørover går gjennom Folldalen og over Ringebufjellet i naturskjønne omgivelser. Vi besøker Maihaugen, Norges største friluftsmuseum utenfor Oslo. Lunsj. Vi sjekker inn på Wood Hotel by Frich’s, nyåpnet i 2019. Hotellet er verdens høyeste trebygning med hele 18 etasjer. I nydelige omgivelser ved Mjøsas bredd våkner du uthvilt og klar for flere gode opplevelser.

#

Omvisning på Atlungstad Brenneri. Foto: Atlungstad Brenneri

Dag 6: hamar

En smak av norsk tradisjon

Dagens etappe starter på Atlungstad Brenneri i Stange Vestbygd, som er Norges eldste brenneri i drift og forteller en levende historie helt tilbake til 1855. Omvisning. Vi vandrer fra Atlungstad til Hamar og følger leden langs Mjøsas bredd helt fram til middelalder-ruinene på Domkirkeodden. Hamar var bispesete og eneste innlandsby i middelalderens Norge, og et selvsagt stoppested for pilegrimer.

#

Wood Hotel. Foto: Sven Erik Hoff - Frich's management AS.

Dag 7: Hamar - Oslo

Minneverdige opplevelser

Du våkner uthvilt og fornøyd etter gode dager og minnerike opplevelser. Fra Wood hotell by Frich’s går turen til Oslo Airport Gardermoen for hjemreise.

Det er mulig å besøke Norsk jernbanemuseum i Hamar før vi setter kursen mot Oslo. Dette avhenger noe av  eventuelle tidpunkter for flyavganger.

Galleri

#
#
#
#

Booking

Ønsker du å bestille denne reisen, men ingen bookingmuligheter er åpne? Da er turen ikke i salg hos operatør ennå. Ta kontakt med oss.

Er du en turoperatør? Kontakt oss så hjelper vi deg med å legge til rette for pakker og priser.

Kontakt oss

Vårt profesjonelle team, med mer enn 30 års erfaring, tilpasser turen / reiseruten for gruppene dine. Med vår omfattende kunnskap om produkter i regionen kan vi enkelt planlegge og organisere en tur til disse unike turistperlene du vil like å besøke.

Rolf Lie

Unique Pearls of Eastern Norway // Innlandets Perler

Norderhovsbakken 12, 3512 Hønefoss

+ 47 900 85 295 post@innlandets-perler.no